אבחון גנטי טרום השרשתי הינה שיטה אשר פותחה למניעת לידה של ילוד חולה במחלה גנטית (לדוג׳ נוון שרירים, המופיליה, סיסטיק פיברוזיס ועוד). השיטה מיועדת לזוגות נשאים של מחלות גנטיות שאותרו ע״י בדיקות סקר גנטיות או לאחר לידת ילוד חולה במשפחה. התהליך מתאפשר הודות לשימוש בטכנולוגיה של הפריה חוץ-גופית IVF הכולל את השלבים הבאים: השראת ביוץ ביתר, שאיבת ביציות והפרייתן עם תאי הזרע במעבדה בדיקת העוברים ובהמשך החזרת העוברים הבריאים לרחם.
ביופסיה של תא העובר מתבצעת ביום השלישי להתפתחותו במעבדה בשלב בו העובר מורכב מ 4 - 8 תאים (בלסטומרים). במהלכה נוטלים מהעובר תא אחד או שניים בעזרת טכניקה של מיקרומניפולציה (פעולה הנעשית באמצעות מחטים עדינות תחת המיקרוסקופ). התאים שנדגמו ישמשו לצורך האבחון הגנטי. העובר ממנו הוצאו התאים מוחזר לאחר הפעולה לאינקובטור להמשך התפתחות עד ליום החמישי.
תא עוברי תקין מכיל 46 כרומוזומים הכוללים את שני כרומוזומי המין XX בעובר ממין נקבה ו- XY בעובר ממין זכר. במעבדה הגנטית אנו מבצעים אנליזה גנטית בשיטת fluorescence in situ hybridization ,FISH המאפשרת לנו לקבוע את מיקומו של רצף ה DNA המסויים (נקבה או זכר) על גבי הכרומוזום באמצעות הכלאת גדיל תואם של DNA. בהמשך, באמצעות היברידיזציה גדיל ה DNA התואם מסומן על ידי סמן פלואורוסנטי המאפשר זיהוי מין העובר באמצעות מיקרוסקופ פלואורוסנטי.
זיהוי מין העובר באמצעות מיקרוסקופ פלואורוסנטי
האם משמש ההליך גם למניעת מחלות גנטיות או ליקויים אחרים ?
• בשיטה זו, ניתן לאבחן את מספר הכרומוזומים בעובר, קרי, את הטריזומיות השכיחות ובכך ההליך מאפשר למטופלת להימנע מביצוע דיקור מי שפיר בהריון לצורך אבחנתן.
הטריזומיות השכיחות
תסמונת דאון: נגרמת בשל טריזומיה 21. זו הטריזומיה השכיחה ביותר. הילודים עם התסמונת סובלים מפיגור שכלי קל עד בינוני. הינם בעלי תווים אופייניים של עיניים מלוכסנות ולשון גדולה, הינם בעלי קומה נמוכה, וחלקם סובלים ממומי לב, ומערכת העיכול.
תסמונת אדווארדס: נגרמת בשל טריזומיה 18 ומתבטאת במומים קשים בלב וכליות והאטה בצמיחה התוך רחמית. מרבית ההריונות עם עוברים הלוקים בתסמונת זו מסתיימים בהפלה עצמונית או במות העובר. הבודדים ששורדים עד ללידה לוקים במומים ובפיגור שכלי קשה.
תסמונת פטאו: נגרמת בשל טריזומיה 13 ומתבטאת במומים קשים בלב, מוח, חיך ושפה שסועים, ריבוי אצבעות, ועוד. מרבית ההריונות עם עוברים הלוקים בתסמונת זו מסתיימים בהפלה עצמונית או במות העובר. הבודדים ששורדים עד ללידה לוקים במומים ובפיגור שכלי קשה.
הפרעות במספר כרומוזומי המין מופיעות בכ- 1:300 – 1:400 לידות ולמעשה שכיחותם ביילודים גבוהה פי 2 מאשר תסמונת דאון. ההפרעות השכיחות בכרומוזומי המין כוללות:
תסמונת טרנר, X0 נקבות עם חסר מלא או חלקי של כרומוזום X או הרכב לא תקין של אחד מכרומוזומי X. שכיחות באוכלוסייה 1:2500 נקבות. בבדיקות אולטרהסאונד בהריון ניתן לאבחן בעובר בצקת עורפית, מומי לב וכליות. חלק מההריונות עם עוברים אלה מסתיימים בהפלה או מות עובר. נשים הלוקות בתסמונות מאופיינות בקומה נמוכה וכשל שחלתי מוקדם. ייתכנו קשיי לימודים אך לרובן מנת משכל בתחום התקין.
תסמונת קליינפלטר, (47,XXY) זכרים עם עודף כרומוזום X. ההפרעה הינה השכיחה ביותר בכרומוזומי המין ושכיחותה באוכלוסייה הינה של כ- 1:600. בדיקות אולטרה-סאונד בהריון בדרך כלל תקינות. לגברים הלוקים בתסמונות יש תת-התפתחות של האשכים המובילה לעקרות. בחלקם ניתן לאבן הגדלה של השדיים. ייתכנו איחור בהתפתחות שפתית ומוטורית וכן קשיי לימודים אך לרובם מנת משכל בתחום התקין.
תסמונת טריפל (47,XXX) נקבות עם עודף של כרומוזום X. שכיחות בלידה 1:1000. בדיקות האולטרהסאונד בהריון לרוב הינן תקינות. הלוקות בתסמונות מאופיינות בקומה גבוהה הממוצע. לעיתים קיים איחור בהתפתחות שפתית ומוטורית וכן קשיי לימודים אך לרובן מנת משכל בתחום התקין.
תסמונת ג’ייקובס, (47,XYY) זכרים עם עודף של כרומוזום Y. שכיחות בלידה 1:1000. בדיקות אולטרהסאונד בהריון לרוב תקינות. הלוקים בתסמונות מאופיינים בקומה גבוהה הממוצע. ייתכנו איחור קשיי לימודים ובחלק הפרעות התנהגות אך לרובן מנת משכל בתחום התקין.
• הטיפול מאפשר לבדוק את העוברים במידה וקיימת נשאות למחלות גנטיות ידועה במשפחה
• ניתן לבצע ציפ גנטי מלא לזיהוי של כל המוטציות הידועות
מה הם אחוזי ההצלחה ?
שיעור ההצלחה הינו במתאם לגיל המטופלת, קרי ככל שהמטופלת יותר צעירה ההסתברות להשגת הריון יותר גבוהה
יתרונותיה של המטופלת:
- אינה סובלת מבעית פוריות
- החזרת עוברים ביום החמישי (בלסטוציסטים) מאפשרת הסתברות מקסימלית להשגת הריון
- מספר הכרומוזומים בעובר תקין (46XX או 46XY)
- ניתן להחזיר יותר מעובר אחד לרחם ובכך להגדיל את הההסתברות להרות (לרבות הריון מרובה עוברים)
סיכונים אפשריים של אבחון גנטי טרום השרשתי
- סיכונים הכרוכים בהפריה חוץ גופית (ראה פרק הפריה חוץ גופית)
- סיכונים הכרוכים באבחון גנטי טרום השרשה שגוי
- קיימת אפשרות כי תהליך נטילת התאים הבודדים של העוברים לא יצלח בגלל איכות העוברים או בגלל קושי בביצוע הביופסיה.
- ישנם מצבים שנלקח תא בהצלחה אולם בבדיקת המעבדה לא נמצא חומר גנטי מספיק ולכן לא ניתן לקבוע את מין העובר.
- קיימים מקרים בהם העובר לא התפתח במעבדה מעבר למספר תאים (עם או ללא קשר לתהליך הביופסיה) ולכן סיכוייו להשתרש ולהשיג הריון - נמוכים מאוד. במקרים כאלה לא נחזיר את העוברים לרחם.
- למרות שאנו נוקטים את כל השיטות המתקדמות להבטיח אבחון גנטי ברמת מהימנות הגבוהה ביותר, עדיין, כמו בכל בדיקת מעבדה, קיימת אפשרות לטעות באבחון ואז יכול להיווצר מצב בו יוחזר לרחם עובר שאינו מהמין הרצוי.