•  טיפול באי-פוריות האישה מסיבות הורמונאליות
    • טיפול בהפרעות ביוץ
      • דיאטה
      • איקקלומין
      • גונדוטרופינים ומנוטרופינים
      • תכשירים אנטי סכרתיים
      • הפרעות הורמונליות נוספות
  • טיפול באי-פוריות מכניות
    •  אנדומטריוזיס
    •  שרירנים (מיומות)

טיפולי פוריות האישה

הפרית הביצית על ידי תא זרע, צילום: דר' יורגוס ניקס
טיפול בהפרעות ביוץ

כ- 40% מהנשים סובלות מאי-פוריות מסיבה הורמונאלית, קרי, הפרעת ביוץ. הטיפולים העיקריים להשראת ביוץ מיועדים לעודד ולבקר את תהליך התפתחות הזקיק בשחלה ובהמשך לגרום לביוץ מתוזמן.
  • טיפול בהפרעות ביוץ באמצעות דיאטה

    נמצא כי ירידה במשקל של כ 7-5% במטופלות הסובלות מעודף משקל תגרום למחזורים ביוציים סדירים. לכן, מומלץ לשלב את הטיפול עם שינוי אורך החיים, תזונה נכונה ופעילות גופנית.

טיפול בהפרעות ביוץ באמצעות התכשיר איקקלומין

איקקלומין (כלומיפן ציטרט) הינו תכשיר סינטטי, לא הורמונאלי, אנטי אסטרוגני, המעודד את בלוטת יותרת המוח להפריש ביתר את הורמון הזקיק. בכך, גורם לגיוס זקיקים בשחלה. התכשיר ניתן במינונים של 50 מ"ג לפרק זמן של 5 ימים מיום ה- 5 למחזור. בהעדר ביוץ ניתן לעלות את המינון ב 50 מ"ג עד ל- 250 מ"ג. התכשיר עשוי להשפיע לרעה על רירית הרחם ו/או ריר צוואר הרחם. במקרה זה ניתן להוסיף תכשירים אסטרוגניים (אסטרופם או פרוגינובה) או להפסיק כלל את השימוש בו. לתכשיר תופעות לוואי מועטות, כגון: כאבי ראש, בחילות והקאות וכאבי בטן, חולשה והפרעות ראיה. במקרה של הפרעות ראיה יש להתייעץ ברופא ולהפסיק את השימוש בתרופה באופן מיידי.
דוגמא להשראת ביוץ באמצעות איקקלומין:
  • טיפול להשראת ביוץ באמצעות גונדוטרופינים ומנוטרופינים

    בטיפול להשראת ביוץ המטופלת מקבלת מידי יום זריקה המכילה את הורמון הזקיק (FSH) ונמצאת במעקב רפואי העוקב אחר תיפקוד השחלה - הן על ידי בדיקות דם לברור רמת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון והן על ידי בדיקות אולטרה-סאונד - למעקב אחר התפתחות הזקיקים. בהתאם לתוצאות המעקב, הרופא המטפל מבקר את מינון הורמון ה- FSH שעל המטופלת להזריק. בזמן שהזקיק הגיע לבשלותו והביצית מוכנה להפריה, ימליץ הרופא למטופלת להזריק תכשיר אחר, את הורמון ההריון ((HCG וכך למעשה מסתיים תהליך הביוץ.
    בהתאם לסיבה לאי-הפוריות ימליץ הרופא המטפל למטופלת על קיום יחסים, השבחת זרע והזרעה תוך רחמית או שאיבת הביציות עבור מטופלות העוברות הפריה חוץ גופית (IVF).
    הטיפול לגרימת ביוץ, מחקה את התהליך הטבעי ונמשך כשבועיים, במהלכם האישה מזריקה מדי יום את מינון ה FSH שהורה לה הרופא, ובסוף התהליך את ההורמון HCG שגורם להבשלת הביצית וביוץ, בדומה לפעילות הטבעית של הורמון הביוץ(LH). 
    הורמון הזקיק, הורמון הביוץ והורמון ההריון, ניתנים בזריקות לעור או לשריר. ההורמונים ניתנים בזריקות ולא בכדורים כיוון שהינם חלבונים. בעבר, נהגו להפיק את התרופות לטיפולי פוריות משתן של נשים שהכיל את ההורמונים הללו. FSH - הופק משתן של נשים בגיל המעבר (התרופות המוכרות כמו מנוגון ומנופור). HCG - הופק משתן של נשים הרות (פרגניל). עם ההתפתחות הטכנולוגית, עברו החברות המובילות בתחום הפוריות להפקת ההורמונים בטכנולוגיה של הנדסה גנטית (רקומביננטיים). תכשירים אילו מחליפים בעולם כמו גם בארץ את הדור הישן של תכשירים ממקור שתני - אנושי.
    היום התכשירים הרקומביננטים המשמשים לגירוי השחלות אשר מכילים FSH טהור הם גונאל-אף (חברת סרונו) ופיורגון (חברת MSD), לאחרונה נכנסו לשימוש גם שני תכשירים רקומביננטיים נוספים, הורמון הגופיף הצהוב (LH) לובריס (חברת סרונו) והורמון ההריון (HCG) אוביטרל (חברת סרונו). רמת הטוהר הגבוהה של התכשירים הרקומביננטים מאפשרת הזרקה עצמאית, תת עורית של המטופלות.
רשימת שמות התכשירים הרקומביננטיים להשראת ביוץ
 
שם ההורמון שם התכשיר שם החברה צורת המוצר
FSH גונאל-אף מרק סרונו עט להזרקה עצמית
FSH פיוריגון MSD עט להזרקה עצמית
LH לובריס מרק סרונו בקבוקון
HCG אוביטרל מרק סרונו מזרק להזרקה עצמית
 
רשימת שמות התכשירים האורינריים להשראת ביוץ
 
שם ההורמון שם התכשיר שם החברה צורת המוצר
FSH + LH מנוגון פרינג בקבוקון
FSH + hCG מנופור פרינג בקבוקון
HCG פרגניל MSD בקבוקון
דוגמא להשראת ביוץ באמצעות גונדוטרופינים:
  • טיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) באמצעות תכשירים אנטי סכרתיים

נשים הסובלות מ- PCOS ובעלות תנגודת לאינסולין (העמסת סוכר לא תקינה), מקובל לטפל היום בתכשירים המעודדים את פעילות האינסולין ומצמצמים את יצירת הגלוקוז. התכשיר מטפורמין, ניתן במתן פומי, במינון של 850 מג', פעמיים ביום, כ- 3 חודשים טרם תחילת הטיפול בגונדוטרופינים להשראת ביוץ. נמצא כי השימוש בתכשיר העלה את שיעור הביוצים וההריונות, ומאידך הפחית את שיעור ההפלות המוקדמות. כמו כן, נמצא כי התכשיר גרם לירידה בלחץ הדם, כולסטרול, גלוקוז ואינסולין.

  • טיפול בהפרעות הרמונליות נוספות

תת - יתר פעילות בלוטת התריס
הטיפולים התרופתיים להפרעות ההורמונליות בבלוטת התריס מותאמים לבעיה - יתר או חסר של פעילות בלוטת התריס.
למקרים של תת פעילות של בלוטת התריס ניתן התכשיר אלטרוקסין.
למקרים של יתר פעילות בלוטת המגן (היפרפרולקטינמיה) ניתנים התכשירים הבאים: דוסטינקס, פרילק, פרלודל.
לטיפול ביתר פעילות של בלוטת יותרת הכליה ניתנים סטרואידים (פרדניזון ודקסהמטזון).

טיפול באי-פוריות מסיבה מכאנית

  • אנדומטריוזיס

הטיפול באנדומטריוזיס תלוי במיקום הנגעים, בחומרתם וברצון המטופלת להרות. בקרב מטופלות בגיל הפוריות, מטרת הניתוח הינה להסיר את הנגעים ולהפריד את ההדבקיות בחלל הבטן. במטופלות אשר אינן מעוניינות להרות מידית ניתן לבצע את הניתוח בכדי למנוע התפשטות המחלה ופגיעה עתידית בחצוצרות והשחלות. לאחר הניתוח נהוג לטפל בתכשירים הורמונליים (גלולות, תכשירים פרוגסטגניים או אנדרוגניים) או אנטי הורמונליים.

 

  • טיפול במיומות (שרירינים)

שיטת הסרת השרירנים נקבעת בהתאם למיקומם של השרירנים. שרירנים הבולטים לחלל הרחם, ניתן להסיר ע"י ניתוח היסטרוסקופי באמצעות מכשיר אופטי המוחדר דרך הנרתיק. שרירנים הממוקמים בתוך הדופן או פונים לחלל הבטן ניתן להסיר ע"י לפרוסקופיה, כלומר ניתוח שבו חודרים לדופן הבטן. תכשירים אנטי הורמונליים עשוייםלכווץ חלקית ובאופן זמני את השרירנים ולהפחית את הצורך בניתוח. לנשים מבוגרות שאינן מעוניינות בילודה ניתן להציע כריתת רחם לטיפול בבעיה. כיום קימות שיטות נוספות לטיפול ברחם שרירני כמו חסימת כלי דם או באמצעות אולטרה-סאונד, אך שיטות אלו אינן מומלצות עדין למטופלות המעוניינות להרות.