הליך תרומת ביצית נועד לאפשר למטופלות בגיליים 18 עד 54, שנה שאינן יכולות להרות מביציותיהן, להרות וללדת ילד באמצעות תרומת ביצית מנשים אחרות.
מי זקוקה לתרומת ביציות ?
תרומת ביציות מהווה פתרון לטיפול בבעיות פוריות במקרים הבאים:
גיל מבוגר. הגיל הינו הגורם המרכזי המשפיע על איכות וכמות הביציות שבשחלות. מגיל 45 תרומת ביציות מהווה אפשרות יחידה להריון.
כישלון שחלתי מוקדם. העדר תיפקוד שחלתי לפני גיל 40 שנה. התופעה שכיחה ב 1% מהנשים בגיל הפוריות. הסיבות לכך: (1) ניתוחים קודמים באגן (לדוגמה, ציסטות שחלתיות, אנדומטריוזיס), (2) טיפולים כמותרפיים ו/או הקרנות, (3) כריתת שחלות בשל גידול ממאיר או סיבה אחרת (לדוגמה תסביב), (4) הפרעות גנטיות (לדוגמה, תסמונת טרנר 0X או X שביר), (5) מחלות קולגן ומערכת החיסון (לדוגמה לופוס, דלקות פרקים). (6) סיבה לא ידועה (ב 50% מהמטופלות).
תגובה שחלתית ירודה. מטופלות בגיל הפוריות עם מספר ביציות קטן.
איכות ביציות ירודה (פקטור ביצית). ביציות שנשאבו במהלך טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) לאחר גירוי הורמונלי או במחזור טיבעי בעלי איכות ירודה הגורמת להעדר הפריות או הפריות בשיעור נמוך ומלווה לרוב בהתפתחות עוברים לא תקינים.
כישלונות חוזרים בהפריה חוץ גופית. לאחר מספר מחזורי טיפול בהן לא הושג הריון, בהעדר סיבה רפואית מאובחנת, מקובל להמליץ על תרומת ביציות.
מחלות גנטיות העוברות בתורשה. במקרים בהם נמצאה נשאות למחלות גנטיות העוברות בתורשה (לדוגמה סיסטיק פיברוזיס, מחלות שריר ניווניות ועוד) מקובל להמליץ על תרומת ביצית. ברם, כיום ניתן לאבחן נשאות לחלק מהמחלות הגנטיות בעוברים טרם החזרתם לרחם באמצעות איבחון טרום השרשתי (PGD).
למה לבחור בנו?
מטרת טיפול תרומת ביצית הינה לאפשר לידת ילוד בריא לאם בריאה. לשם כך, אנו מחוייבים לטיפול רפואי אישי, מקצועי, אמין, איכותי ומתקדם על מנת לתת מענה לכל סוגי טיפולי הפריות הן לזוגות והן להורים יחידים המעוניינים בהקמת משפחה.
דר' גבע הינו מומחה לפוריות והפריה חוץ גופית ובעל רשיון לעסוק ברפואה ובטיפולי הפוריות המתקדמים ביותר של משרד הבריאות של הרפובליקה של אוקריאנה.
הטיפול הרפואי מתבצע אישית ע״י דר' גבע רופא אחד אחראי הן על בחירת התורמת (גיל, היסטוריה רפואית מתאימה, משקל גוף תקין, מחזור סדיר, מספר מצומצם של מחזורי טיפול בשנה) והן על הטיפול התרופתי (פרוטוקול, סוגי ההורמונים, מינוני ההורמונים) הן לתורמת והן לנתרמת
תורמת בודדת לכל נתרמת מאפשר בחירה אופטימלית של תורמת ולכן גם אין חלוקה של ביציות מתורמות שונות לנתרמות שונות
8 ביציות בשלות לפחות למחזור טיפול מאפשר בחירה אופטימלית של העוברים הטובים ביותר להחזרה
3 עוברים ראויים להחזרה מגדיל באופן משמעותי סטטיסטי את ההסתברות להריון, לרבות הריון מרובה עוברים
החזרת עוברים ביום החמישי (בלסטוציסטים) מאפשר למקסם את ההסתברות להשגת הריון
החזרת עוברים טריים בלבד החזרת עוברים מופשרים מפחיתה את ההסתברות להשגת הריון
בדיקות סקר גנטיות נרחבות לכל תורמת אנו מבצעים לכל התורמות הן בדיקת קריוטיפ אשר מאתרת טרנסלוקציות כרומוזומליות הקשורות הן בכשלון הטיפול והן בהפלות מוקדמות. כמו כן, העובדה כי התורמת שאינה נשאית למחלות גנטיות ידועות מגדילה משמעותית לידת ילוד בריא
כיצד מתבצע הליך תרומת ביציות ?
הליך תרומת הביצית הינו מורכב מאחר ועל הרופא המטפל להכין את שתי המטופלות בו זמנית. התורמת עוברת את ההליך של גירוי שחלתי ביתר ובהמשך שאיבת הביציות, בעוד הנתרמת עוברת במקביל הכנה של רירית הרחם על ידי טיפול הורמונאלי מתאים באמצעות טבליות אסטרוגן ובהמשך תוספת תכשירי פרוגסטרון תוך מעקב באמצעות אולטרהסאונד אחר צמיחת רירית הרחם. עובי רירית הרחם האופטימלית הינה בין 7 ל 11 מ״מ. מהלך הטיפול הינו כ 4 עד 6 שבועות.
מיד עם תום שאיבת ביציות התורמת, הביציות מופרת עם זרע בן הזוג או עם זרע תורם.
החזרת העוברים מתבצעת במרבית המקרים ביום השלישי או החמישי לאחר ההפריה. מאחר ושיעור ההריונות מתרומת ביציות גבוה יותר מאשר בהליך רגיל של הפריה חוץ גופית, בשל העובדה שביציות הנתרמות הינן מנשים בריאות וצעירות ולרוב לאחר שילדו בעבר ילד בריא אחד או יותר מקובל להחזיר כ 2 עוברים (בהתאמה לאיכותם, גיל הנתרמת, הסיבות לאי פוריות, מספר מחזורי הטיפול שעברה ובקשת המטופלת) ואת העוברים העודפים בעלי איכות טובה אנו מקפיאים.
החזרת העוברים מתבצעת בשכיבה, כמו בבדיקה גניקולוגית. הרופא מחדיר את העוברים לחלל הרחם באמצעות קשית פלסטיק דקה (קטטר) בהנחיית אולטראסאונד ביטני (לכן יש לשתות לפני הפעולה על מנת למלא את שלפוחית השתן). בתום הפעולה, אנו ממליצים למטופלת על מנוחה במיטה של כחצי שעה.
המשך הטיפול הרפואי ממשיך ברצף עד לבדיקת ההריון המבוצעת כשבועיים לאחר החזרת העוברים לרחם. במידה וההריון הושג מקובל להמשיך בטיפול ההורמונאלי עד שבוע 10 – 12 להריון.
בדומה להליך רגיל של הפריה חוץ גופית גם בתרומת ביציות שיעור ההריונות מעוברים מוקפאים נמוך בהשוואה לעוברים טריים.
היכן מתבצע הטיפול הרפואי ?
בשנת 2010 עבר חוק תרומת ביציות, תש״ע - 2010 בישראל. אולם לצערנו, בשל מגבלותיו הרבות של החוק והעדר כמעט מוחלט של תורמות, מרבית הנתרמות עד היום נאלצות לעבור את הטיפול בחו״ל. אנו מבצעים את הטיפולים בשיתוף עם המרכז לטיפולי פוריות “NEOMED" הנמצא בקייב, הרפובליקה של אוקראינה. המרכז לטיפולי פוריות "NEOMED" הינו חדיש ומשוכלל ומאפשר ביצוע של כל טיפולי הפוריות המתקדמים לסוגיהן. היחידה והמעבדה להפריה חוץ-גופית כוללת ציוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר הנדרש לביצוע כל סוגי טיפולי ההפריה. המעבדה מנוהלת ע״י צוות ביולוגיים ותיק ומנוסה ואחראי להולדתן של מאות רבות של ילודים עד כה.
כיצד אנו בוחרים את התורמות ?
כל התורמות הינן אנונימיות. התורמות נבחרות באופן אישי לטיפול כ 6 עד 8 שבועות טרם התחלת הטיפול בנתרמת.
התנאים לקבלת תורמת לטיפול:
מצב בריאותי תקין
גיל 20 עד 32 שנה
לאחר לידת ילד בריא אחד או יותר
ללא היסטוריה של פיגור או מומים במשפחה
מעבר של ראיון אישי לאבחון האישיות והתרשמות לגבי יציבות נפשית
מתן פרטים אישיים לגבי משפחה קרובה, השכלה, פעילות חברתית, תחביבים, ידיעת שפות, פעילות גופנית
אפיון הכולל גובה, משקל, צבע שיער, צבע עיניים וצבע עור
בדיקה גניקולוגית תקינה הכוללת אולטרהסאונד אגני
בדיקות מעבדה תקינות
בדיקות סקר גנטיות תקינות
בדיקות התורמות:
בדיקות מעבדה: ספירת דם, סוג דם ו- RH, נוגדנים לעגבת, צהבת נגיפית מסוג B ו-C, ו-HIV תרבית נרתיק למחלות זיהומיות, נוגדנים לכלמידיה, מיקופלסמה ואוראופלסמה, ביוכימיה ותיפקודי קרישה.
בדיקות סקר גנטיות X שביר וסיסיטיק פיברוזיס. כמו כן, מאחר והתורמות הינן ממוצא נוצרי, מזרח אירופאי אנו ממליצים לבצע בדיקות סקר גנטיות נוספות. את הבדיקות ניתן להזמין מבעוד מועד.
מהן הבדיקות שעל הנתרמת לבצע ?
על הנתרמת, טרם קבלתה לטיפול הרפואי להשלים את הבדיקות הבאות בהתאם לגילה ולהיסטוריה הרפואית:
בדיקות מעבדה: סוג דם ו- RH, אדמת, עגבת, צהבת נגיפית מסוג B ו-C, HIV, CMV, טוקסופלזמה, אבעבועות רוח, סוכר בצום, ספירת דם, תפקודי קרישה, ובדיקת שתן
פרופיל הורמונאלי
בדיקת שד ו/או ממוגרפיה
משטח צוואר הרחם (פאפ)
היסטרוסקופיה אבחנתית (בהתויה)
בדיקת פיפל (בהתויה)
צילום חזה (בהתויה)
א.ק.ג. או מבחן מאמץ (בהתויה)
צילום רחם (בהתויה)
בדיקות סקר גנטיות נוספות (בהמלצת גנטיקאי)
בדיקות סקר נוספות בהתאמה למצב בריאותי (לדוגמה, ברור הפרעות קרישה/טרומבופליה) ע"פ שיקול רפואי
במקרים מיוחדים תופנה המטופלת ליעוץ וקבלת חוות דעת רפואית טרם תחילת הטיפול (לדוגמה, מרפאה להריון בסיכון גבוה).
הכנת הזרע
הכנת הזרע לטיפול מתבצעת במרפאה לבריאות האישה, רמת אביב (ע"פ תאום). את מתן הזרע יש לבצע לאחר 3 – 4 ימים של הימנעות משפיכה (התנזרות). רצוי להגיע במהלך 60 דקות מהאיסוף.
במקרים מיוחדים בהם נמצאה איכות זרע ירודה מאוד נמליץ לבן הזוג לתת את מנת הזרע במרפאה בקייב.
במידה ומבוצע שימוש בזרע תורם על המטופלת לתאם ולהעביר באופן אישי את מנת הזרע למעבדה.
פוריות ורפואה ע"פ ההלכה:
לזוגות המעונינים ניתן לבצע את כל טיפולי הפוריות בהשגחה ובפיקוח מכון פוע”ה.